Groepenkast
Vraagt u zich wel eens af wat er allemaal in uw meterkast te vinden is? En of deze nog voldoet aan de eisen van deze tijd op het gebied van veiligheid?
Sikma Installatie kan u helpen om deze vragen te beantwoorden. Daarvoor is het natuurlijk van belang dat u weet hoe uw electrische installatie werkt. In uw meterkast bevindt zich (o.a.) een groepenkast, dit is de stroomverdeler.
Wat zit er in uw groepenkast en hoe werkt het?
Hoofdschakelaar
Een hoofdschakelaar in uw groepenverdeler gebruikt u om uw hele installatie in één keer te scheiden van het algemene elektriciteitsnet. Door deze schakelaar op “0 OFF” te zetten, staat niets meer onder spanning. Dit biedt veiligheid bij werkzaamheden aan uw installatie.
Aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar is een slim en zeer precies technisch product. Het zal uw leven beschermen, wanneer u per ongeluk iets onder spanning aanraakt, of wanneer een defect apparaat onder spanning is komen te staan. Het werkt als volgt: de aardlekschakelaar meet hoeveel stroom erdoor gaat naar de installatie en de apparaten die daarop aangesloten zijn, maar meet ook of diezelfde hoeveelheid stroom weer terugkomt. Als door een storing spanning op een apparaat komt te staan, kan er een kleine ‘lekstroom’ via het defecte apparaat, de muur en de vloer naar de aarde stromen. In de meest gevaarlijke situatie zou die stroom door uw lichaam kunnen lopen, met ernstig letsel of zelfs de dood als gevolg. De aardlekschakelaar is zo gevoelig, dat hij zelfs de kleinste lekstroom opmerkt.
Installatieautomaat
Een installatieautomaat zorgt ervoor dat defecte apparaten of bedrading in uw huis de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit wanneer er een te grote stroom door de draden gaat. Indien de stroom die er loopt groter wordt dan de toestaande waarde op de automaat (meestal 16 Ampère) dan zal de automaat razendsnel uitschakelen.
Is uw elektrische installatie up-to-date?
Oudere woningen zijn vaak nog voorzien van een groepenkast die slechts een paar groepen telt, en beveiligd is middels smeltveiligheden (stoppen). Hierbij is in veel gevallen zelfs geen gebruik gemaakt van een aardlekschakelaar, waardoor alleen beveiliging verkregen is bij kortsluitingen. In moderne woningen zitten tegenwoordig eigenlijk altijd minimaal twee aardlekschakelaars omdat de regelgeving (NEN-1010) dit voorschrijft.
Veel mensen staan niet stil bij de functie van de groepenkast en kijken alleen maar naar de prijs ervan. Als we nagaan dat een groepenkast de bewoners van een woning dient te beschermen tegen kortsluitingen en aardfouten, zodat er geen dodelijke ongelukken kunnen gebeuren, dan werpt dat een heel ander licht op deze zaak. Daar komt bij dat in geval van brand, veroorzaakt door toepassing van ondeugdelijke materialen, een verzekerings-maatschappij niet tot uitkeren van de schade zal overgaan.
In oudere woningen treffen we nog vaak oude en onveilige installaties aan. Wilt u weten of de situatie bij u thuis up to date en veilig is? Neem dan contact met ons op.